Despre otrava din farfurie, sâmbătă, la „Asta-i România!” - Zona de televiziune

Despre otrava din farfurie, sâmbătă, la „Asta-i România!”


Sâmbătă seara de la ora 23:00, la „Asta-i România!”, telespectatorii vor putea urmări un material cutremurător, din care vor afla cum sunt preparate anumite alimente consumate frecvent de către români, produse care au ajuns cel puțin o dată pe masa fiecăruia dintre noi: mezelurile.

Este vorba despre banalul parizer, al cărui conținut numără mai multe substanțe chimice decât gramele de carne propriu-zisă, dovezi șocante scoase la iveală de chimiștii asociației Pro Consumatori. Așa cum spun experții, consecințele nocivității anumitor produse alimentare nu se văd imediat, ci în ani, după cum dovedesc statisticile care arată negru pe alb că mezelurile favorizează apariția cancerului, dacă sunt consumate constant.

Dintre toate preparatele realizate pe bază de carne, parizerul și crenvurștii sunt cele mai nocive, cele mai periculoase pentru consumatori. (...)  În momentul în care găsești 14 aditivi într-un parizer, găsești de fapt 14 substante chimice, despre care nici cercetătorii nu știu cum interacționează între ele, pentru că nu s-au făcut experimente pe oameni, în prealabil. Jumătate din produsele analizate (de chimiștii APC – n.r.) conțin caragenan, substanța despre care se știe că este cancerigenă. Dar, pentru a crea această compoziție specifică parizerului, de pastă bine legată, se folosesc agenți de îngroșare”, declară Costel Stanciu, presedintele APC (Asociația Pro Consumatori, organizație neguvernamentală care numără 27 de ani în domeniul apărării drepturilor și intereselor economice ale consumatorilor – n.r.).

Pe piață există 52 de tipuri de parizer, cu tot atâția aditivi alimentari. Asta conțin rețetele marilor companii producătoare de mezeluri. Un alt ingredient cheie al parizerului, care se găsește și în toate produsele procesate din carne, este carminul, un colorant extras în laborator dintr-un gândac exotic, numit coșenila.

Se vede în rata de îmbolnăvire, incidența mare a cancerului de colon vine din cauza mezelurilor, fiindcă anumiți coloranti, cum ar fi și dioxidul de titan, au capacitatea de a penetra mucoasa stomacala și de a ajunge cu ușurință în sânge, iar de aici în organe (...) Culoarea parizerului ar trebui să fie roz pal. Orice altă culoare a acestui produs este dată de carmin, un extract din gândaci”, mărturisește Costel Stanciu.

De ce se găsesc în continuare, pe piață, astfel de produse nocive, la ce substanțe trebuie să fim atenți atunci când alegem să cumpărăm mezeluri și mai ales, de ce nimeni nu îi trage de mânecă pe producătorii de mezeluri? Mai există produse ce respectă o rețetă consacrată a parizerului, fără aditivi, e-uri și coloranți?

Răspunsurile la toate aceste întrebări le puteți afla sâmbătă, de la ora 23:00, într-un material incredibil marca „Asta-i România!”.
Previous
Next Post »