Cum era de Paşti în Epoca de aur - Zona de televiziune

Cum era de Paşti în Epoca de aur


În prima zi de Paşti, românii întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. În a doua zi, intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat. Un nou episod „Adevăruri despre trecut” se vede la TVR 1 şi TVR+ pe 15 aprilie, de la ora 14:30.

În arhiva TVR de dinainte de 1989, sărbătorirea Paştelui n-a lăsat urme ,,oficiale”. Ca într-o zi oarecare a anului, se difuzau ştiri şi comentarii despre plan şi producţie sau despre competiţii artistice şi sportive.

Marea sărbătoare a Învierii fusese exclusă din discursul public. Cu toate acestea, oamenii o celebrau: în prima zi de Paşti întâmpinau sărbătoarea după tradiţia din strămoşi, având pe masă ouă roşii, miel şi vin. Cum făceau rost de produse ... asta era o adevărată artă a acelor vremuri.

Luni, însă, în a doua zi de sărbătoare, oamenii muncii intrau pe porţile fabricilor în schimbul programat, căci, regimul de muncă nu suporta schimbări.

Despre cum era pentru români Sărbătoarea Învierii în anii Epocii de aur aflăm la ediţia de sâmbătă, 15 aprilie, a seriei Adevăruri despre trecut.

Producător: Raluca Rogojină.
Realizatori: Adela Eftimie, Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Cristina Hillerin.
Consultant de specialitate: Lavinia Betea.

Sursa: TVR
Previous
Next Post »